Olin tänään jännän äärellä kun aloin oikein miettimään.

Jos mä haluan muuttaa heinäkuun lopussa, eikä kodinmuutostöitä ole kukaan purkamassa kesälomien takia, niin mitä tehdään? Asunko vielä kuukauden pidempään ja maksan vuokraa uudesta ja vanhasta asunnosta yhtäaikaa, jotta vamaispalvelut ehtii järjestää? Antaako vuokranantaja yhden ilmaisen kuukauden vai maksaako vammaispalvelut sen ylimääräisen kuukauden heinäkuun jälkeen?

Luultavasti näiden kaikkien vaihtoehtojen kanssa ei tulisi lähteä vammaispalveluihin, nehän naurais mut pihalle. Mutta mitäpä se vuokranantajaa liikuttaa, miten muutostöiden purkaminen hoidetaan. Kunhan hoituu siihen mennessä kun hän muuttaa takaisin. Ja onko sekään reilua että mun pitäs maksaa yli 700e siitä, että huoltoukot nyt vaan sattuu olemaan kesälomilla. Ratkaisu alkaa ilmiselvästi muodostua…

Reiluus näistä asioista on kyllä aina ollut kaukana. Uskon vammaisen elämän rajoittuneisuuden olevan täysin kiinni yhteiskunnan päätöksistä ja asenteista. Jos avustajatunteja, taksimatkoja ja kodinmuutostöitä saisi taistelematta säästötoimia vastaan, ja esteetön rakentaminen olisi arvostettua, niin eihän tässä olisi vammaa ollenkaan. Mutta missä utopiassa elänkään, kun luulen että näin olisi!

On raskasta muuttaa. Vähiten siksi että laatikoita pursuaa sängyn alta ja vierestä, keittiön nurkista ja kaapeista jos erehtyy avaamaan. Pölyä on joka puolella eikä mitään uskalla pakata, jos vielä tarvii. Sitten on kuitenkin pakannut jotain, mitä tarviikin eikä enää muista missä se on. Tämä ei edes haittaa. Vaan se, kuinka kauan uudessa asunnossa eletään sitä aikaa, ettei ulko-ovea saa itse auki tai kiinni. En ole vielä ratkaissut onko parempi vaihtoehto olla jumissa (väliaikaisesti) kotona vai sen ulkopuolella. En tosiaan tiedä. Jos tätä esimerkkiä on vaikea ymmärtää, niin kuvittele ettet saisi pestä hampaita itse. VOISIT tehdä sen, mutta et saa. Toinen työntelee harjaa suussa liian hitaasti tai liian kovasti… Haluaisit pestä hampaat itse joka päivä, mutta jossain vaiheessa alkaa niin ärsyttää pakkoapu, että mielummin jätät koko homman väliin. Koska kyse on vain siitä, ettet SAA tehdä asiaa itse, niin sellaiset vastaukset kuin ”katsotaan ensi viikolla” tai ”soittoaika on juuri päättynyt” herättävät toisinaan yllättäviä tunteita.

Olen kuitenkin optimisti ja uskon kotoa löytyvän tuen hillitsemään hermoja ja luottokorttia, etten käy ostamassa ovimoottoria asentajineen ihan heti.